2016. január 1., péntek

BUÉK! Induljon 2016 :)

Nem indíthatom blogbejegyzés nélkül az új évet, hisz még a végén nem írnék majd eleget idén, nem igaz? :)
ÉS ha már újév első napja, akkor milyen más receptet hozhatnék, mint lencséset. Igaz, nem a megszokott formájában. És bevallom töredelmesen, én ma nem is voltam ennyire kreatív, egy közepesen sikerült lencsefőzelékig erőltettem csak meg magam. De néha kell lustálkodni is, nem igaz? :)
Viszont a zöldségfasírtokat még mindig imádom. Tudom, elég szokatlanok meg minden, de érdemes egyszer kipróbálni, teljesen függő tud lenni az ember. Készíthetjük csicseriborsóból, vagy fehér babból is akár. Ebben a változatban még tojás sincs, de ha félünk, hogy szétesnének a fasírtok, tegyünk hozzá nyugodtan egy tojást.

Zöldségfasírt salátával


Hozzávalók 14 db-hoz
- 15 dkg vörös lencse
- 1 sárgarépa
- 1/2 cukkini
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg zabpehely
- 4 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 1/2 kávéskanál őrölt kömény
- 1/2 kávéskanál őrölt pirospaprika
- 1,5 kávéskanál szárított oregánó
- só
a salátához:
- 10 dkg zöld saláta
- 1/2 kaliforniai paprika
- (olíva)olaj
az öntethez:
- 15 dkg natúr joghurt
- 1 csokor frissen aprított petrezselyemzöld
- só

A vörös lencsét enyhén sós, bő vízben megfőzzük. Leszűrjük (kevés folyadék maradhat rajta), és villával összetörjük vagy robotgéppel pürésítjük. A cukkinit nagy lyukú, a sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, kevés olajon megsütjük. A lencsét elvegyítjük a többi zöldséggel és a zabpehellyel, sózzuk, a fűszerekkel ízesítjük, alaposan összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle, ezeket a két tenyerünk között kilapítjuk, és megforgatjuk zsemlemorzsában. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire helyezzük. 160 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük (félidőben megfordíthatjuk).
A salátát összeforgatjuk kevés olajjal és a vékonyra felszeletelt paprikával. A petrezselyemmel elkevert joghurttal tálaljuk.

Tipp: a zöldségfasírt elég sérülékeny, mivel nincs benne tojás, ezért vigyázzunk a megfordításakor.

CH tartalom: 11 g CH/darab
Kalóriatartalom:40 kcal/darab





1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...