2016. január 28., csütörtök

Őszi torta télen

Nem tudom, miért, de nekem a gesztenye egyértelműen az ősszel egyenlő. Biztos gyerekkorom gesztenye figurái miatt. Mindig a szép sárga és vörös őszi levelekkel együtt gyűjtöttük. És nem tudom, de a konyhában is leginkább ősszel készítek gesztenyés fogást, esetleg télen. Épp ezért ez a torta nekem egy ízig-vérig őszi torta. Igen, tudom, most január van. De attól még nekem ez a torta őszi lesz. :)
Egyébként ennek a tortának a készítésekor döbbentem rá, hogy bizony a gesztenyének viszonylag magas a szénhidráttartalma, így nem lehet belőle sajnos olyan sokat enni, mint amennyi jól esne az embernek, vagy mint például egy gyümölcskrémes tortából. :)
Igény szerint mandulalisztből vagy hajdinalisztből készítve gluténmentesen is könnyedén elkészíthető.

A recept a Kifőztükben is megjelent.

Gesztenyekrémtorta


Hozzávalók 16 szelethez, 22 cm-es tortához
a piskótához:
2 dkg fehér tönkölyliszt
2 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 dkg cukrozatlan kakaópor
4 dkg nyírfaporcukor
2 tojás
a krémhez:
50 dkg natúr gesztenyemassza
4 dl habtejszín
12 dkg nyírfaporcukor
3 evőkanál (sütő)rum
1 dl tej
2 dkg zselatin
a tetejére: cukrozatlan kakaópor

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kézi mixer segítségével kihabosítjuk a nyírfaporcukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd óvatosan a sárgájához forgatjuk. Apránként hozzáadjuk a kakaóporral elkevert, átszitált liszteket. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, 170 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. A formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejszínt kézi mixerrel lágy habbá verjük, hozzákeverjük a cukrot, majd továbbra is a mixert használva beledolgozzuk az áttört gesztenyemasszát és a rumot. A zselatint mikrohullámú sütőben addig melegítjük a tejjel, amíg el nem olvad benne (vigyázzunk, ne hevítsük túl a tejet), majd a gesztenyés krémbe forgatjuk.
A piskótalapot visszahelyezzük az oldalán sütőpapírral kibélelt tortaformába, és eloszlatjuk rajta a krémet. Tálalás előtt 2-3 órát hűtőben dermesztjük, kakaóporral megszórva tálaljuk.

CH tartalom: 21 g CH/szelet (ebből 1 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 119 kcal/fő







1 megjegyzés:

  1. Hmmm...de guszta. Ezt mindenképpen ki kell próbálnom! Imáfom a gesztenyés sütiket :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...