2016. december 15., csütörtök

Az abszolút kedvencem

Igazából felnőtt fejjel kezdődött a nagy szerelem a zserbó iránt, mert érdekes módon gyerekkoromban nagymamám nem sűrűn készített, ő inkább bejgliben a verhetetlen.
Aztán sajnos a diéta miatt évekre le kellett mondanom a zserbóról (no persze azért néha lecsúszott egy-egy cukros változat), mígnem megelégeltem és elkészítettem magam.
Imádom ezt a receptet, a tészta igazából picit több, mint ami kell, de én béna vagyok a tészta formára nyújtásában, így mindig inkább túllóg a tészta nálam és levágom a szélét a tepsibe helyezéskor. :)

Eleinte azt hittem, nagy macera elkészíteni, de igazából nem is, ha van, aki megdarálja a diót helyettünk. :) A gond inkább az, hogy a szénhidrát elég sok benne, márpedig ha egyszer leülök zserbót enni, nehezen tudom abbahagyni. :)
A képen egyébként nem látszik, de ezek nem azok a cukrászdai féle aprócska zserbók, szép nagy egy-egy ilyen szelet. Lehet kicsit vékonyabbra nyújtani a tésztát és nagyobb alapterületen elosztani a hozzávalókat, akkor egy-egy szelet kisebb lesz és alacsonyabb lesz a szénhidrát tartalma is. Bár sajnos összességében akkor sem lehet belőle többet enni.

A fotó sajnos nem épp túl mutatós, de higgyétek el, a zserbó isteni. :)

A recept a Kifőztükben is megjelent.

Zserbó


Hozzávalók 30 nagyobb szelethez, 20 x 30 cm-es tepsihez
a tésztához:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
12 dkg folyékony kókuszzsír
10 dkg olvasztott vaj
15 dkg tejföl
5 dkg nyírfaporcukor
2 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1/2 kávéskanál méz
1 csipet só
a töltelékhez:
5 dl cukormentes vagy diabetikus sárgabaracklekvár
továbbá:
50 dkg darált dió
10 dkg nyírfaporcukor
1/2 citrom reszelt héja
a tetejére:
15 dkg diabetikus vagy legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé
4 evőkanál olívaolaj

A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük a mézzel és az élesztővel, félretesszük. A liszteket elvegyítjük előbb a sóval, a nyírfaporcukorral, majd a vajjal, a kókuszzsírral, a tejföllel, a tojássárgájával, a citromhéjjal és az élesztős tejjel. Rugalmas tésztát gyúrunk, és 4 egyenlő részre osztjuk. A diót összeforgatjuk a nyírfaporcukorral és a citromhéjjal. Az első adag tésztát lisztezett felületen 20 x 30 cm-esre nyújtjuk, óvatosan a sodrófára tekerjük, és kibéleljük vele a tepsit. (Az esetlegesen túllógó részeket levágjuk.) Megkenjük a lekvár 1/3-ával, és megszórjuk a diós töltelék szintén 1/3-ával. A többi tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el, felülre kerül a negyedik tésztalap. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd a hőt 150 fokra mérsékelve további 30 percig sütjük.
Miután kihűlt, a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, egyenletesen eloszlatjuk a zserbó tetején, majd hagyjuk megdermedni. A süteményt tálalás előtt szeleteljük.

CH tartalom: 20 g CH/szelet
Kalóriatartalom: 306 kcal/szelet





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...