2014. január 19., vasárnap

Káposzta másképp

Nem vagyok jó barátságban a káposztával, erről már meséltem is korábban. Nos, ez azóta sem változott meg. Bár nyersen egyre több formájában megeszem a káposztás, a töltött és savanyított változatoktól azonban továbbra is kiráz a hideg.
Van egy kis picike görög szakácskönyvem azonban, amit szeretek lapozgatni, főleg, mióta másfél éve Görögországban voltunk és felismertem benne az ottani ételeket. :) Nos, ebben találtam egy olyan alternatívát, amire úgy döntöttem, hogy még én is megkísérlem (persze diétára szabva és jócskán átalakítva). Nem is bántam meg, bár továbbra sem leszek káposzta-őrült. De ebben a formában jöhet máskor is. :)

Görög paradicsomos töltött káposzta


- 2 paradicsomkonzerv (80 dkg, hozzáadott cukor nélkül)
- 2 közepes vöröshagyma - (kb. 20 dkg)
- 12 dkg barna rizs
- 20 dkg feta
- 1 vékony levelű, tölteni való káposzta (felhasználva kb. 50 dkg - 8 levél)
- bazsalikom, oregánó
- só, bors, olívaolaj

A vöröshagymákat felaprítjuk. Egy magas felű kisebb fazékban kevés olívaolajon megpirítjuk a rizst, majd felöntjük kicsit kevesebb, mint kétszeres mennyiségű vízzel és lefedve kb. 45 perc alatt megfőzzük (ezútal nem baj, ha még kicsit kemények a rizsszemek, a későbbi sütés során úgyis puhul még tovább). A hagymát kevés olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, ízesítjük a fűszerekkel és összefőzzük, ha kész, félretesszük. Közben a káposztáról leszedjük a külső szép nagy leveleit, legalább 8-at, és lobogó forró vízbe tesszük és 3-4 percig főzzük,amíg megpuhulnak. Ekkor hideg vízbe tesszük hűlni, majd félretesszük.
Ha a rizs megfőtt, a paradicsomszósz egyharmadát hozzákeverjük, valamint a fetát hozzá morzsoljuk. Kifektetünk egy káposztalevelet, a tölteléket elosztjuk, hogy mindegyikbe ugyanannyi jusson. A káposztalevél széleit behajtjuk, majd feltekerjük a leveleket. Tűzálló tálba helyezzük a kis káposztacsomagokat, majd ráöntjük a megmaradt paradicsomszószt.
Lefedve 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük.

CH tartalom: 42 g lassú CH/adag
Kalóriatartalom:384 kcal/adag



Forrás (módosításokkal): Görög konyha c. szakácskönyv

2 megjegyzés:

  1. Ez biztosan nagyon finom. Igaz, én a káposztát minden variációban szeretem.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nagyon guszta a recepted!☺
    Érdeklődnék, hogy az egy adag az hány db káposzta csomagot jelent?
    Brigi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...