2014. március 31., hétfő

Függőség

Be kell ismernem, hogy függő vagyok. Időről-időre sikerül lemondanom róla, de aztán nem bírok ellenállni a csábításnak: vásárolok. De sok nőtársammal ellentétben én nem cipőt, ruhát vagy ékszert (bár persze azokat is szoktam, nem is keveset). De az én függőségem tárgya valami egészen más: a konyhai kiegészítők. Nem tehetek róla, ez az én bűnöm.
Kb. egy éve, mikor elkezdtünk nézelődni új otthon után, megfogadtam, hogy márpedig addig többet nem veszek ilyen kütyüket. Egészen jól tartottam is magam ehhez, de az utóbbi hónapokban elgyengültem. Biztos valamit kompenzálok. :) A bűnbe már megint a Tchibo vitt (nem, ez nem a reklám helye), de a tény, ha konyhai eszközökről van szó, mindig elcsábulok. Egy újabb sütőforma, üveg, tányér, valami mindig akad. :) És még csak lelkiismeret-furdalásom sincs. :) Majd lesz akkor, mikor megjön a csomag, és fogalmam sem lesz, hogy hová tüntessem el a tartalmát. :) Eddig mindig az ágy alatt volt a dugi tárolóhelyem (mindenkinek ajánlom: csak lábakon álló ágyat vegyetek, ami alá lehet pakolni, kész csoda!), de már az is totálisan tele van. Már a kelesztő tálamban is másik 3-4 tál van elrejtve. :)

De, hogy legyen valami előnye is a sok konyhai kütyünek: a mini piteformával (ami, beismerem, nem létfontosságú egy konyhában), ilyen szép kis mini vaníliakrémes kosárkákat is lehet csinálni. :) 

Áfonyás-vaníliakrémes kosárkák (6 süteményhez)


Hozzávalók a tésztakosárhoz:
- 120 g fehér tönkölyliszt (készíthető fele tk búzaliszttel is, ugyenezzekel az arányokkal)
- 30 g nyírfacukor por
- 65 g vaj
- 1 tojássárgája
- csipet só

Hozzávalók a vaníliakrémhez:
- 2,5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 15 g kukoricaliszt (1 púpos evőkanál)
- 1 rúd vanília
- 45 g nyírfacukor

Hozzávalók a díszítéshez:
- 100 g áfonya (vagy tetszőleges gyümölcs)

A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, nyírfacukorral, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Ha összeállt, folpack-ba csomagolva fél órát pihentetjük a hűtőben. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk (kb. 38-40 grammos adagokra) és egyenként kerek, 2-3 mm vastagságú tésztalapokat nyújtunk belőlük, akkora átmérőjűeket, hogy a mini piteformánkat kibélelhessük vele. (Ha nincsen piteformánk, egy muffinformába is belenyomkodhatjuk a tésztát, így készítve kis kosarakat, ekkor azonban több, mint 6 darabot készítsünk). A kivajazott formákat kibéleljük a tésztával, villával megszurkáljuk a középen. 170 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses) 10-12 perc alatt megsütjük a tésztát, amíg már lesz egy pici színe a tésztának. Kivesszük a formából és rácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojássárgákat egy kézi habverővel kikeverjük a nyírfacukorral, kukoricaliszttel, a vaníliarúd kikapart belsejével (éles késsel hosszában végigvágjuk a vaníliát, és utána a kés tompa felével kikaparjuk a belsejét). Fokozatosan felöntjük a tejjel és csomómentesre keverjük.. Egy fazékba öntjük, alacsony lángon hevítjük, folyamatos keverés mellett, majd forrástól számított kb. 10 perc alatt szépen besűrítjük. Fontos, hogy a láng alacsony legyen, a fazéknak pedig vastag legyen az alja, hogy ne égjen le. A forró krémet a kihűlt kosárkákba osztjuk és hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt a megmosott és megszárított áfonyaszemeket kicsit belenyomkodjuk a krémbe, porcukorral megszórjuk.

CH tartalom: 28g CH (ebből 5,5 g gyors CH)/kosárka
Kalóriatartalom: 233 kcal/kosárka





1 megjegyzés:

  1. Függőségedet maximálisan megértem. Ebből adódóan nekem is van ilyen sütőformám (kb. 2 éve) de még csak 1x használtam (nem lehetett az akciós terméket otthagyni).
    Jelenleg "elvonókúrán" vagyok; már hónapok óta nem vettem semmi ilyent, és semmi "tortázáshoz feltétlenül szükséges" cuccot (tudatosan, és nagy erőfeszítések árán).
    Ezt a receptedet viszont kipróbálom! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...