2011. augusztus 24., szerda

Zöldségből sosem elég

Borzalmas ez a hőség. Egész nap megy a légkondi, de még így is csak 29 fokra tudjuk lehűteni a lakást. És ez hidegnek tűnik a kinti hőmérséklethez képest. Mikor délelőtt elmentem bevásárolni az ebédhez, még telve voltam energiával. Egészen addig, amíg ki nem léptem a szabadba, mert mintha mellbe vágtak volna. Tudom, szerencsés vagyok, hogy ebben az időjárásban nem kell kint lennem, főleg, hogy nem kell, mondjuk, tömegközlekednem. Ebben az időben az maga a rémálom.

Minden esetre megvannak az előnyei a nyárnak még mindig. Mégpedig, hogy mindig lehet finom friss zöldségeket kapni. Egyébként azt vettem észre, hogy mostanra már állandósult nálunk, hogy a főételhez, még ha hús is az, mindig készítek egy jó nagy adag zöldség is. A hús-krumpli fogás nálunk nem működik. :)

Nyári zöldséges-csirkés spagetti


Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csirkemellfilé (kb. 30-35 dkg)
- 1 kis cukkini (kb. 15-20 dkg)
- 1 közepes fej lilahagyma (kb. 8 dkg)
- 3 paradicsom (kb. 30 dkg)
- 1/2 kaliforniai paprika
- 10 dkg fekete olajbogyó
- 1 tk frissen aprított bazsalikom
- 1 tk frissen aprított oregánó
- só, bors, olívaolaj
- 22 dkg spagetti durumlisztből

A spagettit lobogó sós vízben kifőzzük. A feltéthez a húst egészen apró csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és egy evőkanálnyi olívaolajon megsütjük, majd félretesszük. Miközben sül a hús, felaprítjuk a zöldségeket: csíkokra vágjuk a cukkinit, a kaliforniai paprikát, a hagymát félbe vágjuk, majd felszeleteljük, a paradicsomot pedig apró kockákra vágjuk. Miután a húst kivettük a serpenyőből, beledobjuk a paprikát és kevés olajon pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a lilahagymát és a cukkinit, sózzuk, borsozzuk, kb. 3 percig így pirítjuk nagy lángon, majd visszatesszük hozzá a húst, az olajbogyót és a paradicsomot. Alacsony lángon sütve hagyjuk, hogy a paradicsom levet eresszen és pépessé váljon, majd hozzáadjuk az oregánót és a bazsalikomot. Még egyet roggyantunk rajta és kész is.

CH tartalom: 49 g CH/fő
Kalóriatartalom:  437 kcal/fő


2011. augusztus 21., vasárnap

Mind elfogyott

Túl vagyunk a tegnapi kertipartin (némi fájfájós utóhatással), és azt hiszem, az új sütik jól szerepeltek. Egy morzsa sem maradt. :) Pedig kicsit aggódtam, hogy a gyerkőcök hogyan reagálnak a gyümölcsös sütikre, de nem volt gond egy szál se. :) Legfeljebb az, hogy kevés volt. Uram és parancsolóm még előző este rávilágított ugyanis arra a problémára, hogy jó-jó, hogy sütök sütiket, de kell valami sós is, hogy jobban csússzon a sör. Így a harmadik féle sütit lecseréltem sósra. Nem mondom, jó ötlet volt és végre sikerült egy normális kelt tésztát is készítenem, de így mára nem maradt sütink. :)

Minden esetre, mivel jó előre tudtam, hogy sütit kell sütni és volt időm is bíbelődni vele, így végre egy macerásabb receptet választottam. Nem nehéz az elkészítése (a piskótalap elvágását leszámítva), csak épp picit több idő kell neki, főleg a hűtés miatt. De megéri.

Meggyes-túrós szelet


Hozzávalók 32 kisebb szelethez:
Tésztához:
- 4 tojás
- 8 dkg nyírfaporcukor
- 4 dkg fehér tönkölyliszt
- 4 dkg tk búzaliszt
- 1 kk sütőpor
- 1 ek kakaópor

Krémhez:
- 50 dkg túró
- 35 dkg magozott meggy
- 2 dl hideg tejszín
- 2 dl tejföl
- 6 dkg nyírfaporcukor (ízlés szerintlehet több is)
- 1 dl tej
- 2 ek zselatinpor
- 2 citrom reszelt héja

Csokimázhoz:
- 20 dkg legalább 70%-os kakaótartalmú vagy diabetikus étcsokoládé
- 2 ek olívaolaj

A tojások sárgáját kézi mixer segítségével kihabosítjuk a nyírfacukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként elvegyítjük a sütőporral és kakóporral elvegyített, átszitált lisztekkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, óvatosan félbevágjuk.
Az egyik lapot visszafektetjük a tepsibe. A krémhez a túrót szitán áttörjük, elvegyítjük a tejföllel, a porcukorral, citromhéjjal, majd a felvert tejszínhabbal, óvatosan beleforgatjuk a meggyet. A zseltaint elkeverjük a tejben, majd langyosra melegítjük a mikróban és azt is belekeverjük a túróba. Az egész masszát a tésztára öntjük és ráborítjuk a másik tésztalapot. Hűtőben 2-3 óra alat hagyjuk megdrmedni. Tálalás előtt másfél órával a csokoládét vízfürdő fölött megolvasztjuk és elvegytíjükaz olajjal, majd a sütemény tetejére öntjük és óvatosan elsimítjuk egy spatulával, majd visszatesszük hűlni.
Szeleteléskor vékony élű kést használjuk és egy bögre forró vízbe mártsuk bele minden egyes vágás előtt, így nem törik el a csoki a tetején és nem is kenjük el.

CH tartalom: 8 g CH/szelet (ebből 3 g gyors CH)
Kalóriatartalom:  122 kcal/szelet

2011. augusztus 18., csütörtök

Előítéletek és a brindza

A brindza halusky kifejezéssel először két évvel ezelőtt találkoztam, amikor is életem első túrájáról hazafelé menet Szlovákiában megálltunk sztrapacskázni. Halovány emlékeim még voltak arról, hogy gyerekfejjel a szüleimmel is megálltunk síelésből hazafelé menet hasonló céllal, de valahogy mégis az maradt meg bennem, hogy én ezt nem szeretem. Azóta pedig nem kóstoltam.

Finnyás gyerek voltam és ráadásul makacs is vagyok. Ezáltal szokásomhoz híven sokáig tartottam is magam eme véleményhez, hogy én márpedig nem szeretem a sztrapacskát, pedig azt sem tudtam igazán, miről van szó. Mikor elkezdtem a gasztronómia iránt érdeklődni, akkor persze összeraktam a képet, hogy galuska, meg juhtúró, és persze a nélkülözhetetlen szalonnapörc. Utóbbival szintén nem ápoltam túl jó barátságot. A túrós tésztát például egészen pár évvel ezelőttig csak édesen ismertem és ettem gyerekkoromból. Tudom, ezen sokan megbotránkoznak, mi mégis így ettük és szerettük, azaz szeretem a mai napig is. :)
Szóval, a juhtúrós sztrapacska, alias brindza halusky nem volt épp a kedvencem egészen eddig a bizonyos sztarapcskázásig, ahol is rá kellett döbbennem, hogy finom (nem tudom, hogy a túra volt-e rám ilyen jó hatással, vagy az időközben eltelt évek száma, az eredmény minden esetre pozitív :) ). Nem ez volt az első ilyen eset, mikor gyerekkori "előítéleteim" semmivé foszlottak.

A legemlékezetesebb ilyen beidegződésem a hagyma utálata volt. Nem ettem meg. Azaz, ha nem láttam, hogy az ételben van (pl.: pörkölt), akkor már nem volt vele bajom. De a táborokban előszeretettel uzsonnaként osztogatott hagymás-zsíros kenyér mellett én bizony koplaltam. (tudom, látszik, hogy nem menzán nőttem fel :) ) A hagymát végül akkor szerettem meg, mikor főiskolás koromban egyik barátnőm rávett, egyek én is egy gyros tálat hagymástul. Akkor döbbentem rá, hogy a hagyma is, bizony ám, finom. Hagymamániám azóta is tart, ahogy a zsíros kenyeret is rendszeresen megkívánom. :)

Visszatérve a brindzához, a sztrapacska már jöhet. Néha magában, kenyérhez is szeretem kis erőspaprikával (mármint a brindzát, nem a sztrapacskát), de igazából semmilyen étel elkészítéséhez én magam még nem használtam. Nem volt ennek különösebb oka, csak valahogy kimaradt. Tegnap azonban megláttam a közértben, így vettem egy keveset és feta helyett a salátába tettem.

Kerti saláta juhtúróval


Hozzávalók 4 személyre:
- 3 kisebb paradicsom
- 1 tv paprika
- 1/2 piros pritamin paprika
- 1/2 zöld pritamin/kaliforniai paprika
- 3 szál újhagyma
- 2 retek
- 10 dkg juhtúró
- 1 ek snidling
- 1 ek petrezselyem
- só, bors
- 2 ek tökmagolaj

Az elkészítése csupán annyiból áll, hogy a zöldségeket felszeleteljük/kockázzuk, ahogy jólesik. MEgszórjuk a fűszerekkel és az olajjal (lehet olívaolaj is), jól összekeverjük és lehetőség szerint 1-2 órát hagyjuk a hűtőben összeérni. Lehet, hogy így tálaláskor nem annyira friss és elegáns, de az íze miatt megéri szerintem. Tálalás előtt a hűtőből kivéve még egyszer forgassuk át a salátát (nagyon finom leve lesz, ahogy a tökmagolaj, a fűszerek és a paradicsom leve összekeveredik).
Friss pékáruval ideális vacsora.

CH tartalom: 6 g CH/fő
Kalóriatartalom: 129 kcal/fő

Rejtély megoldva

Úgy egy hete vettem észre először, hogy a bazsalikomom levelein lyukak tátonganak. Néhol kissebbek, néhol nagyobbak. Rendszertelenül. Korrábbi tapasztalataimból tanulva elkezdtem tüzetesen átnzni a leveleket tetű után kutatvam de semmi. Gondoltam, akkor nagy baj nem lehet.
De ahogy teltek a napok, egyre több ilyen lyuk keletkezett, söt-egy két levél félig el is tűnt már. Kész rejtély. Nem értettem. És csak a bazsalikom, illetve a citromfű. De főleg a bazsalikom. Semmi más.
Gondoltam, jobb nem foglalkozni vele, mint bepánikolni, így hagytam a dolgot. Egészen tegnap estig, amikor is fény derült a rejtélyre.

Este kilenc lehetett már, ültünk a nappaliban és dvd-t néztünk, amikor is meghallottam: tücsökciripelés. De olyan hangosan, hogy először azt hittük, már a lakáson belül szól. A kis galád bevette magát valahová az erkélyünkre. Kész röhej, a 3. emeleten, a Hungária körúttól egy sarokra, tücsök zabálja a bazsalikomomat. Megáll az eszem, de komolyan. :)
Kisomfordáltunk az erkélyre, hogy beazonosítsuk, honnét ciripel és feltehetően a légkondi tetjén bújt el. Minden esetre itt van. És eszi a bazsalikomomat. Nem gondoltam volna, hogy az erkélyen történő fűszernövény-termesztés során ilyen problémákkal kell majd megküzdenem. :) De az már biztos, hogy jó ízlése van. :)

Az alábbi recepthez ugan nem sok köze van a tücsöknek, de még a bazsalikomnak sem, minden esetre saját fűszerekkel készült. Egy kis rendhagyó nyári finomság.

Fűszeres krémsajttal töltött lazactekercsek


Hozzávalók 4 személyre:
- 12 dkg krémsajt
- 2 ek tejföl
- 1 ek citromlé
- 1 csipet cayenne-bors
- 1 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék vegyes zöldfűszer (pl.: snidling, citromfű és petrezselyem)
- 1 csomag szeletelt füstölt-lazac (kb. 20 dkg)
- só, bors
- snidlingszálak (kötözéshez)

A krémsajtot elvegyítjük a tejföllel, a citromlével, a borssal és sóval, a felaprított fűszernövényekkel, a paszírozott fokhagymával és a felaprított újhagymával. A krémel eloszlatjuk a lazacszeletek közepén, feltekerjük, snidlingszállal átkötjük.
Friss kenyérrel és rukkolával tálaljuk.

CH tartalom: 1 g CH/fő (csak a lazactekercsekre vonatkozik)
Kalóriatartalom: 178 kcal/fő (csak a lazactekercsekre vonatkozik)



Forrás (módosításokkal): valamilyen főzőkártyán volt az eredeti

2011. augusztus 17., szerda

Egyszerű, de mégis más

Régóta terveztem már, hogy kipróbálok egy cukkinilevest. A cukkinit ugyanis borzasztóan szeretem, köretként, szendvicsre vagy salátába, grillezve, bárhogy. De ha őszinte kell, hogy legyek, akkor a cukkinilevest nem tudtam nagyon elképzelni. Főleg, mivel szerintem leves szempontból a cukkininek nincsen túl sok íze.
Minden esetre, mivel kísérletező korszakomat élem, természetesen ezzel is megpróbálkoztam. Én kevésbé, párom annál inkább meglepődött, mennyire finom is lett az eredmény. :) Szóval, ajánlom mindenkinek, hogy merjen vállalkozni, mert megéri! :)

Cukkini krémleves


- 3 közepes cukkini (kb. 70 dkg)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek szójaszósz (cukormentes)
- 2 dl tejszín
- 1 l zöldségalaplé
- só, bors, olívaolaj

A hagymákat felaprítjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt cukkinit, néhány percig pirítjuk majd felöntjük az alaplével. A szójaszósszal ízesítjük, és kb 15 perc alatt puhára főzzük a cukkinit. Botmixerrel pürésítjük, levegyítjüka tejszínnel. Összemelegítjük, de már nem forraljuk.

CH tartalom: 14 g CH/fő
Kalóriatartalom: 151 kcal/fő

Forrás: valahonnét vettem a szójaszószos ötletet, de nem emlékszem a pontos forrásra, hol olvastam

Mennyei paradicsom

Hétvégén kaptunk igazi házi, kertben nőtt paradicsomot. Mennyei az íze. Eszembe jut róla a gyerekkorom, amikor még nálunk is fóliasátorban termett mindig a friss zöldség. Azt az ízt sajnos még csak a piacon sem lehet megtalálni. Legalábbis nekem még nem sikerült.

Egészen mostanáig. :) Hiába, nincs párja a házi zöldségnek. Elég sokat is kaptunk szerencsére. :) Habár alapvetően ezt a paradicsomot szerintem vétek "elrontani" bármivel is, nyersen a legfinomabb magában, azért ma úgy döntöttem, egy kevés kerülhet belőle a fazékba is. Először lecsót akartam készíteni, de rájöttem, vétek ezekért a szemekért egy lecsóba, így valami különlegesebbet terveztem.

Tekintettel a férfi társadalom húsimádó mivoltára, mi köretként ettük ezt a finomságot, de magában is megállja a helyét. :)

Morzsás paradicsom-gomba rakottas


- 50 dkg paradicsom
- 30 dkg gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 10 dkg reszelt sajt
- 3 púpos evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (6 dkg)
- 4-5 ág friss kakukkfű
- 1/2 csokor petrezselyem
- só, bors

Felszeleteljük a zöldségeket, a fűszernövényeket felaprítjuk. Egy lapos tűzálló tálat kivajazunk, és legyezőszerűen elrendezzük benne a zöldségeket, egy sor paradicsom, egy sor gomba. Sózzuk, borsozzuk. A zsemlemorzsával elvegyített reszelt sajtot a tetejére szórjuk, leöntjük a tejszínnel. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük (első 15 percben lefedve).

CH tartalom: 20 g CH/fő
Kalóriatartalom: 240 kcal/fő

Forrás: csak paradicsommal szólt az eredeti recept, amit több szempontból is módosítottam, a Paradicsom, a föld ajándéka c. szakácskönyvből

2011. augusztus 10., szerda

Egyszerű de nagyszerű

Kifejezetten szeretem az egyszerű dolgokat. Néha jók a bonyolultak is, de a hétköznapokban nem kell mindig variálni. És néha elég egy kis apróság, hogy a szürkeséget feldobjuk, vagy épp megszépítsük.  Sokszor elkövettem korábban azt a hibát, hogy teljesen belegabalyodtam egy problémába, munkába, és ezáltal elfelejtettem észrevenni azt a sok jó dolgot, ami körülvesz minket. És ez egy ördögi kör, ami előbb utóbb szépen húz lefelé.
Szerencsére, az utóbbi időben nincsenek ilyen problémáim, de biztos vagyok benne, hogy lesznek még nehéz pillanatok. Addig azonban igyekszem tudatosan belevésni a fejembe, hogy "vedd észre az apróságokat és örülj nekik". Ez ma éppen egy katicabogár az erkélyen, ami sajnos errefelé a harmadikon nem túl gyakori látvány. Épp ezért még kedvesebb. :)

Szép-szép a tengerpart is, ahol voltunk, dehát nincs mit tenni, mi ilyen lapos és tengertelen vidékre születtünk. Ebben is megvan a szépség. Meg a Hungária körútban. Bár, bevallom töredelmesen, ez utóbbiban még nem találtam rá a rejtett értékekre. :) Bár, éjjel egész jó lehet rajta közlekedni, amikor nincsen forgalom. :)

Visszatérve az eredeti témához, a lényeg, hogy légy pozitív, és ne bonyolítsd túl a dolgokat.

Az életben, és a konyhában sem. :)

Ez utóbbi felismerés eredményezte a legjobb reggelijeinket a nyaralás során, kint ülve az erkélyen, nézve a tengert és falatozva. Hogy mit? Friss kenyeret és vajat. Fűszervajat. Sajátot.

Régen eszembe jutott már, hogy készítek házi fűszervajat. De valahogy ez a fejemben steakekkel párosult, azt meg nem készítek. Illetve egyszer, akkor készült fűszervaj is hozzá, de még abban az időben. amikor nem voltak friss fűszernövénykéim az erkélyen. És őszintén szólva nem volt maradandó élmény.
Most azonban más a helyzet. A friss fűszernövények ott illatoznak az erkélyen, alig győzzük fogyasztani őket. Az első fűszervaj akkor készült végül, amikor a fűszerkéregben sült karajt készítettem, maradt egy kevés a felaprított zöldfűszerekből, így azt belekevertem a vajba. Pillanatok alatt elfogyott vacsorára. Kis chiabattával, vörösborral, más nem is kellett. :)


Amikor tervezgettem, hogy mit viszünk magunkkal a nyaralásra, az elsők közé került, hogy készítek itthon egy adagot ebből a finomságból és visszük magunkkal. Persze párom furcsállotta, minek az, majd veszünk legfeljebb boltit. Na persze. :)
Aztán mikor első reggel kitettem az asztalra, na, akkor már nem volt kétsége. :)

Így ajánlom mindenkinek, mert nem kell hozzá se idő, se sok energia és megszépít egy szürke hétköznapot is.

A hozzávalók tekintetében mindenki maga válogathat: snidling, petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, ami akad vagy amihez kedvünk van. Egy evőkanál aprított fűszer, egy kis só és 5 dkg vaj - mennyei. Szerintem. :)


2011. augusztus 9., kedd

Mediterrán után ázsiai

Két nappal ezelőtt még a kanapén ülve nem a koszos Budapestet, hanem a tengert láttam. Bevallom őszintén, jobban tetszett a látvány. :) Bár ezzel szerintem más is így lenne. Tíz nap a tengerparton, és az ember el is felejti, hogy az élet általában nagyobb fordulatszámon pörög. Nehéz felvenni újra a ritmust.

Minden esetre a nyaralás alatt épp elég friss paradicsomot, padlizsánt, bazsalikomot stb. ettünk, így kicsit más ízvilágra vágytam. Mondjuk ázsiaira...
Na jó, volt egy másik okom is arra, hogy erre vágyjak. Méghozzá egy csodaszép, nagy cserép thai bazsalikom, amit nemrég kaptam ajándékba, és azóta is ott várakozott az erkélyen, hogy kipróbáljam végre. :) Sosem kóstoltam korábban, de egyszerűen isteni. :)

Karfiol-csirke curry thai bazsalikommal


Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg csirkemellfilé
- 60 dkg karfiol
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek kókuszreszelék
- 4 dl kókusztej
- 1 tk koriander mag
- 1/2 tk kardamom mag
- 1/2 tk római kömény
- 1 tk kurkuma
- 1 rúd fahéj
- 1 marék friss thai bazsalikom (azért e nélkül is finom)
- só, bors, olívaolaj
- 18 dkg basmati rizs

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A kardamomot, a koriandert és a római köményt  mozsárban megtörjük, A vöröshagyma felét és a fokhagymát kevés olívaolajon/vajon két percig pirítjuk, majd elvegyítjük a kókuszreszelék felével. Egy percig pirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket (a thai bazsalikom és a fahéj kivételével), majd levesszük a tűzről és késes aprítóban 4 evőkanál vízzel pépesítjük. A csirkét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, olajon megpirítjuk, félretesszük. A hagymák másik felét kevés olajon megsütjük, majd hozzáadjuk a fűszerpasztát, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a kókusztejjek, 1 dl vízzel, hozzáadjuk a fahéjrudat és a karfiolt. Sózzuk, borsozzuk, alacsony lángon forrástól számítva 10 percig főzzük, ekkor hozzáadjuk a csirkét a maradék két evőkanál kókuszreszelékkel együtt és még további 10-15 percig főzzük, amíg a karfiol is megpuhul. Kivesszük a fahéjrudat és megszórjuk a felaprított thai bazsalikommal.
Egy vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel. Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük.

CH tartalom: 46 g CH/Fő
Kalóriatartalom:  646 kcal/fő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...