Vasárnap a Balatonról hazafelé jövet pedig beugrottunk a párom szüleihez meggyszedési céllal. Csak úgy roskadoznak a fák, bűn lenne a madaraknak hagyni. Az egyik fán pedig valami hihetetlenül édes meggy terem. Így még éppen sötétedés előtt nekiestünk és gyorsan lesezdtünk egy nagy ládányit, kb. 10 kilót.
Mindenféle finomság készült és készül belőle. A receptek majd jönnek szépen sorban, de kezdjük az elején: a levessel. :)
Hideg vörösboros meggyleves mandulával (vagy mandula nélkül)
- 1 kg magozott meggy
- 2 rúd fahéj
- 1 dl száraz vörösbor
- 2 dl tejszín
- 5 dkg nyírfacukor
- 2 tk mandulaaroma
- 2 ek szeletelt mandula (20 g)
Egy nagy fazékba 8 dl vizet öntötünk a kimagozott meggyre (kb. pont elfedi), hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, és a vörösbort és forrástól számítva 10 percig főzzük alacsony lángon. Két nagy merőkanálnyi meggyet kiveszünk belőle (pont annyit, hogy normális sűrűségű legyen a leves, különben nagyon "tömött" a meggytől) és azt botmixerrel pürésítetjük. Elvegyítjük a tejszínnel, majd visszaöntötjük a leveshez. Hozzáadjuk a mandulaaromát is és összemelegítjük a levest, demár nem forraljuk. Lehűtjük. A szeletelt mandulát száraz serpenyűben megpirítjuk, tálaláskor megszórjuk vele a levest.
Az én meggyem nagyon édes volt, így alig kellett bele cukor, de ha valaki nem ilyen szerencsés, vagy csak édesebben szereti, tehet bele többet is.
A mandulás ízesítés elhagyható, a nélkül is nagyon finom. :)
CH tartlom: 25 g CH/fő (ebből 19g gyors CH) 6 fős adagok esetén, 37 g CH/fő (ebből 29 g gyors CH) 4 fős adagok esetén
Kalóriatartalom: 237 kcal/fő 6 fős adagolás esetén, 356 kcal 4 fős adagok esetén
Forrás (módosításokkal): 500 leves c. szakácskönyv
Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm, szerencsére az íze is hasonlóan jól sikerült :)
VálaszTörlésKedves Flamcsi! Szeretném elkezdeni a 160gr-os ch diétát. A neten böngészve találtam rá az oldaladra. A recepteket nézegetve feltűnt, hogy nem nagyon vannak kommentek. Ezt nem teljesen értem, ugyanis szerintem fantasztikusak a receptjeid, a fotók is nagyon ízlésesek, a kis felvezető történetek pedig sokszor megmosolyogtatnak. Gratulálok az igényes blogodhoz és sok sikert kívánok a jövőben is!
VálaszTörlésA diétát pedig a te receptjeid alapján fogom csinálni, alig várom, hogy végigfőzzem a blogodat!