2011. július 22., péntek

Bármikor, bármilyen mennyiségben

Mindenkinek jól esik a dicséret. A mai napi ebédem a következő mondatot váltotta ki: "Ilyen jöhet bármikor, bármilyen mennyiségben". Azért ilyenkor hízik a májam. De valószínűleg ez esetben nem csupán a főzőtudományomnak szólt a dicséret, hanem magának az alapanyagnak. Halat ugyanis ritkán készítek, macerás beszerezni frissen és jó minőségben.

Ma azonban beszerző körúton voltam és a zsákmány álomszép: lazac, vörös tonhal és tilápia.

Utóbbi került ma a tányérunkra, a többi pedig szépen pihenget a fagyasztóban és várja a szebb időket. :)
Az alábbi receptben a hal elkészítése semmi különlegeset nem tartalmaz, ellenben a köret amennyire egyszerű, annyira finom. Biztos hogy grillhúsokhoz is jól passzol, nem csak a halhoz. :)
Tilápiát egyébként nem készítettem korábban, de nagyon könnyű vele dolgozni, isteni az íze és nem is olyan drága. Ja és a lényeg: semmi szálka! :)

Ropogós tilápia paradicsomos-gombás spenóttal


- 4 szelet tilápia (helyettesíthető más pl. tengeri halfilével) - kb. 60 dkg
- 2 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt (25 g)
- 2 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- só, bors

A körethez:
- 40 dkg spenót
- 30 dkg gomba
- 20 dkg koktélparadicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek fehér tönkölyliszt (12 g)
- 2 dl tejszín
- 0,5 dl fehérbor
- só, bors, olívaolaj

A fokhagymát felaprítjuk, a gombát felszeleteljük. Kevés olajat hevítünk, megpirítjuk rajta a fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, felöntjük a fehérborral és kb. 5 percig pároljuk, amíg elfő a leve. Ekkor hozzáadjuk a spenótot és megfonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk. A tejszín felét elvegyítjük a a liszttel és egy kevés vízzel, majd a maradék tejszínnel együtt a spenóthoz adjuk. Pár percig főzzük. Közben egy másik serpenyőben nagy lángon pár perc alatt megsütjük a koktélparadicsomot, a spenóthoz adjuk, majd levesszük a tűzről.
A két evőkanálnyi lisztet elvegyítjük a sóval és borssal, majd egy zacskóba tesszük a halakkal együtt és jól összerázzuk, így egyenletesen bevonja a fűszeres liszt a halakat. A vaj és az olívaolaj felét felhevítjük (fontos, hogy jó forró legyen) és oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük az első két szelet halat. Felhevítjük a maradék zsiradékot és megsütjük a másik két szelet halat.

CH tartalom: 15 g CH/fő
Kalóriatartalom: 424 kcal/fő





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...