De lényeg a lényeg, szeretem a fűszeres ízeket. A vásárcsarnok aljában lévő ázsiai bolt pedig remek lelőhelye a különleges fűszereknek - annyi fűszert még életemben nem láttam. Szóval időnként feltankolok ott belőlük. :)
Az indiai mellett a másik ízvilág, amit kedvelek, az az arab. Bár nem értek ilyen szinten a gasztronómiához, hogy melyiknek mik a legjellemzőbb vonásai, azért nagyjából rá szoktam érezni. És az arab konyha által használt fűszereket kifejezetten szeretem. Tavaly Egyiptomban nyaraltunk, na ott volt belőlük épp elég, talán még sok is. :)
Tegnap említettem, hogy a zöldségesnél tett bevásárlókörütam során nagyon szép friss zöldségekre tettem szert, melyek egyik része a leveses fazékba vándorolt, a másik pedig a főételhez kellett. Igazából előző este elég sok időm volt, a melegben meg semmi aktív munkavégzéshez nem volt kedvem, így órákig elmélkedtem azon, hogy mit főzzek másnap és nézegettem a receptjeimet. Valahogy sehogy sem találtam meg azt a receptet, amit elképzeltem, hát nekiestem magam. Az alapötlet egy, még hónapokkal ezelőtt a tv paprikán látott műsorból eredt, ahol is vega padlizsánpörköltet készítettek. Pörköltet azért nem akartam készíteni a nagy melegre való tekintettel, meg nálunk az sem baj, ha egy kis hús is kerül mellé. Így született meg ez a kicsit arabos fűszerezésű ragu.
Paradicsomos-padlizsános csirkeragu arab beütéssel
Hozzávaló 4 személyre:
- 50 dkg csirkemell
- 1 nagy fej vöröshagyma (kb.12 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb padlizsán (kb.30 dkg)
- 4 paradicsom (kb.20 dkg)
- 2 ek paradicsompüré (25 g)
- 1 csokor petrezselyem
- 1/2 tk koriander mag
- 1/2 tk édeskömény mag
- só, bors, olívaolaj
- teljes kiőrlésű pita vagy basmati rizs köretként
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a csirkét, a padlizsánt és a paradicsomot pedig nagyobb kockákra vágjuk. A koriandert és az édeskömény magokat egy mozsárban megtörjük.
Egy magas falú serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a hagymákat, hozzáadjuk a hútst, sózzuk, borsozzuk és néhány percig sütjük. Hozzáafjuk a padlizsánt, majd két perc után a paradicsomot is a paradicsompürével együtt. Elvegyítjük, 1 dl vízzel felöntjük és lefedve alacsony lángon, néha megkeverve megfőzzük, kb 20 perc alatt. Elvegyítjük a frissen aprított petrezselyemmel. Pitával vagy basmati rizzsel tálaljuk.
CH tartalom: 10 g CH/fő (cköret nélkül)
Kalóriatartalom: 239 kcal/fő (köret nélkül)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése