2013. szeptember 19., csütörtök

Maradékok :)

Fogalmam sincs, mások honnan nyerik a rohanó héköznapokban az ihletet a főzéshez, de bevallom őszintén, én bizony a hűtőben kornyadozó, felhasználásra váró, hétvégéről megmaradt alapanyagokból. Bizony, ez így van. A hétköznapi főzőcskézés során sokszor szimplán a praktikum győz: mi van otthon, minek az elkészítése igényli a legkevesebb erőforrást (mind alapanyag, mind időráfordítás, mind energia tekintetében). Mégis, ezekből a futtában készített ételekből kerülnek ki a hétköznapi kedvenceink: a kedvenc öntet a tésztasalátára, a kedvenc zöldségpárosítás, kedvenc gyors keksz. A legtöbbször ezek azok a "receptek", melyek nem kerülnek eljegyzésre, sem fotózásra. Mégis vissza-visszatérnek kisebb-nagyobb módosításokkal a mindennapokba.

Mint ez is. Rizs+ zöldség + húsfalatkák. Esetleg rizs helyett bulgur. Vagy kuszkusz, attól függően, mennyi ideje van rotyogni a fazéknak. De a lényeg az egyszerűség: pirított hús (esetleg maradék), pirított zöldség, gabonaféle a szénhidrát miatt, és némi friss zöldfűszer. Imádom ezeket az egyszerű ízeket.

Paprikás-póréhagymás pirított rizs sertéshússal



- 180 g barna rizs
- 2 közepes kaliforniai paprika (200 g)
- 1 közepes póréhagyma (90 g)
- 3 szál újhagyma (50 g)
- 350 g sertéskaraj szeletekre vágva
- 8-10 ág kakukkfű
- só, bors, olívaolaj

A rizst kevés olívaolajon 1-2 percig pirítjuk, majd dupla mennyiségű vízzel leöntjük, sózzuk és kb. 45 perc alatt lefedve, alacsony lángon megfőzzük. A hússzeleteket besózzuk, borsozzuk és először magas lángon, majd pár perc után a hőmérsékletet csökkentve megsütjük őket, hogy kívül kicsit kérges legyen a hús. A kaliforniai paprikát vékony csíkokra vágjuk, a pórét és újhagymát felkarikázzuk. Kevés olívaolajat öntünk egy serpenyőbe és nagy lángon kb. 8 percig pirítjuk a zöldségeket, hogy roppanósra süljenek. Hozzáadjuk a kész rizst, ha kell, sózzuk még és borsozzuk és rászórjuk a kakukkfű leveleit. Kb 5 percig tovább pirítjuk még nagy lángon, hogy a rizs néhol ropogósra süljön. Végül belekeverjük a falatnyi csíkokra vágott sertéshúst és kész is.

CH tartalom: 1 adag 35 g lassú CH-t tartamaz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...