2013. szeptember 23., hétfő

A szilvamártás

A szilvamártás jó dolog. Nagyon jó. Nem azért, mert én csináltam, hanem mert egyszerűen finom. :) Igazság szerint palacsinta sem kell hozzá. Csak egy jó nagy kanál.
Egyedül csak azon gondolkodtam el, hogy ez most mártás, szósz, vagy lekvár-e. Hiába, sosem tanultam ezt a műfajt, csak amatőrködöm. A lényeg úgyis az, hogy jó-e vagy sem, nem pedig az, hogy hogy hívják - nem igaz? :)

Hajdinapalacsinta gyömbéres szilvamártással (10 db palacsintához)


- 13 dkg hajdinaliszt
- 2 dl tej
- 1 dl szóda/ szénsavas ásványvíz
- 1 tojás
- 1/2 tk só
- 1 csipet nyírfacukor
- 1 tk olívaolaj + a sütéshez

Hozzávalók a szilvamártáshoz
- 2-3 cm gyömbér
- 50 dkg kimagozott szilva
- 1 ek nyírfacukor (12 g)

A palacsinta hozzávalóit szódavíz nélkül a kézi habverővel csomómentesre keverjük, a végénhozzáadjuk a szódavizet is. Olajjal kikent serpenyőben kisütjük.
A mártáshoz a szilvákat kimagozzuk, megszórjuk a cukorral, a reszelt gyömbérrel és feltesszük főni. Közepes lángon, kavargatva, hogy le ne égjen, kb 30 percig főzzük, amíg besűrűsödik egy kicsit, de még vannak benne nagyobb szilvadarabok. Kb. fél liter szósz készíthető így. A palacsintákat a forró szilvamártással tálaljuk.

CH tartalom: 1 palacsinta mártással 18 g CH-t tartalmaz (ebből 7,5 g gyors CH)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...