2011. július 4., hétfő

Negyedik aratás: bazsalikom

Nos, ismét egy újabb saját termésű fűszernövényt ehettünk ebédre (volt már snidling, petrezselyem és kakukkfű). Immáron az áldozat, ami a konyhakés alá került, a bazsalikom volt.
Mivel fárasztó hétvége áll mögöttünk (hajnalig táncolás egy esküvőn és minden egyéb velejáró), és a rendrakással is elmaradtam a múlt héten, ma reggel volt mit rendezgetni a lakásban. Ezért egyszer csak azt vettem észre, hogy már ebédidő van, bevásárolni pedig nem voltam.
Tudom, nyáron a friss zöldségek idején vétek konzervet használni, de a kényszer nagy úr. Nomeg volt egy üveg paradicsomlé is a spájzban, amit el kellett használni. Ezért úgy döntöttem, megpróbálkozom egy paradicsomlevessel, tudniillik ezidáig nem nagyon szerettem. Bár ezt még magam sem értem, hogy miért nem szerettem, mivel paradicsom tekintetében nagyfogyasztónak számítok. :)
Sebaj, a lényeg, hogy az eredmény jól sikerült, és gyorsan kész is van. :) A bazsalikomom egyébként "alacsony termetű" és kis levelei vannak, de az íze ugyanolyan jó mint az ismertebb fajtáké.

Bazsalikomos paradicsom krémleves


Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma (kb. 10 dkg)
- 3 gerezd fokhagyma
- 40 dkg konzerv paradicsom
- 3 dl paradicsomlé (cukormentes)
- 6 dl zöldségalaplé
- 1,5 dl tejszín
- 1 nagy marék bazsalikom
- só, bors, olívaolaj


A hagymákat felaprítjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, a paradicsomlevet és az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, forrástól számítva 10 percig főzzük. Elvegyítjük benne a bazsalikomleveleket, majd botmixerrel pürésítjük. Elkeverjük 1 dl tejszínnel, újra összemelegítjük, de már nem forraljuk.Tálaláskor bazsalikomlevelekkel és a maradék tejszínnel díszítjük.


CH tartalom: 11 g CH/fő
Kalóriatartalom: 120 kcal/fő





Forrás: 500 leves c. szakácskönyv

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...